Happening proti kácení v Tyršových sadech

13.09.2011 18:30

Za krásného slunného dne proběhl za účasti zhruba 200 lidí happening proti kácení přímo v Tyršových sadech. Lidé podepisovali petici, petičníci označili stromy, které se mají kácet (později to pan architekt označí za manipulování veřejností), hudebníci krásně hráli, lidé se krásně naštvávali a pan náměstek Brendl statečně diskutoval a odnášel si na památku sekeru.

Nechyběli ani novináři, a tak si můžete přečíst a podívat se, co všechno se událo.

Reportáž ČT

Obyvatelé Pardubic odmítají kácení v Tyršových sadech

Pardubický deník

Lidé protestovali proti kácení stromů. Brendl dostal sekeru

idnes.cz

Nejsem řezník Tyršových sadů, řekl náměstek. Lžete, křičeli lidé

 

 

Na úvod zaznělo stanovisko pořadatelů:

„Vážení přátelé,

jsme rádi, že jste zde a zajímáte se o osud Tyršových sadů a města, v němž žijete. Prokazujete svým zájmem sobě a městu Pardubice čest. Svolali jsme tuto událost, tento happening, za účelem informovat veřejnost o našich zájmech a stanoviscích.

Za prvé: My jsme pro opravu parku. Od nás nikdo neřekne ani popel proti rekonstrukci laviček a cest, proti instalaci osvětlení, drenáží nebo proti výstavbě relaxačního parku. Kaváren je v centru dost, ale ani proti tomu neprotestujeme a nepíšeme petice.

Debata nás, „petičníků“, jak nás nazývají média, je pouze o současném návrhu kácení a výsadby dřevin. Je faktem, že 400 stromů má přijít vniveč. Při pomyšlení na takovou devastaci zeleně a života v ní je nám všem úzko. Těžko se nám pak mluví o jiných prvcích v návrhu, se kterými většinou souhlasíme a vítáme je. Za druhé: Jsme tedy proti kácení dřevin podle schválené koncepce. Zrealizování této koncepce chceme předejít.

A za třetí: Jsme ochotni a přejeme si spolupracovat na úpravě stávajícího návrhu kácení zeleně. Přejeme si takový návrh zeleně v parku, který je šetrný ke stávající přírodě a zohledňuje nároky na život ostatních živočišných i rostlinných druhů."