Stromy se kácí zbytečně a předčasně

20.03.2012 16:19

 

    Tvrzení magistrátu, že "tento zásah je nutný, i kdyby k revitalizaci parku nedošlo", je nepravdivé. Pro kácení většiny z těchto dřevin není žádné pěstební opodstatnění. Kácí se podle seznamu, který vypracovala firma New Visit, tedy projektant "revitalizace". 

    Do pátku se má pokácet 180 převážně zcela zdravých stromů a všechny keře do 40 m2. Ani zdaleka se nejedná jen o "náletové dřeviny". Stromy mají prostě smůlu, že ještě nedorostly do obvodu kmene 80 cm ve výšce 1,3 m, a tak - podle našich zákonů - nepotřebují povolení. Kácet se mají i vzácné dřeviny jako zerav obrovský, zerav řasnatý, tisovec dvouřadý nebo vrba hlošinolistá.

    Město ovšem dosud nemá povolení pro kácení 200 velkých stromů a do konce března určitě nebude vydané. Od dubna do října se v parku nesmí kácet.

    Je absurdní kácet "menší" stromy, když chybí povolení pro kácení velkých stromů. Rekonstrukce parku nemůže během léta začít, protože velké stromy by "překážely". Úplně nesmyslné je to tam, kde nedaleko malého stromu roste velký strom, nebo ve skupině, kde některé stromy potřebují povolení. V mnoha případech se v žádném případě nejedná o "pěstební probírku".

    Pro příklad: U sochy rudoarmějce se má podle projektu vybudovat široké schodiště, kvůli kterému by bylo nutné skácet všechny stromy po obou stranách památníku. Některé z nich však nemají povolení a mohou se kácet až na podzim. Ale již nyní zde mají být pokácené všechny stromy s obvodem do 80 cm.

    Mnohé stromy se tedy kácí zbytečně a předčasně. Navíc, pokud by město nezískalo dotaci, drahý projekt by se zřejmě nerealizoval, a pak by těchto stromů i keřů byla nesmírná škoda.

    Stromy, které se mají kácet tento týden, jsou zeleně označené (těch je 190). Červenou značku mají stromy, které potřebují povolení (200 ks). Značky často nejsou z cesty vidět. V samotných Tyršových sadech roste kolem 750 stromů.

    Kácení náletových dřevin, nemocných či poškozených stromů rozhodně nikdo nebrání. Většina stromů, které se nyní kácí, má vitalitu 1 z pětibodové stupnice.