Chráníme stromy pro lidi - příběhy stromů

31.05.2014 19:20

     Strom roste do své krásy několik desítek let a dokáže fascinovat. A právě to chce ukázat výstava Chraňme stromy, která bude k vidění od 3. června v prostorách Afi Paláce v Pardubicích.

     "Výstava má prostřednictvím fotografií ukázat krásu stromu v městském prostoru. Zároveň by měla přispět ke změně postoje ke stromům tak, aby byly vnímány jako přirozená součást místa, a ne jako překážka, která nám vadí," uvedl Jan Linhart ze spolupořádajícího sdružení  Zelená pro Pardubicko.

     Dvanáct velkoformátových fotek představí stromy s příběhem o jejich záchraně. "Nejde o uměleckou výstavu, ale o zachycení naší činnosti prostřednictvím fotografií stromů, které původně měly být skáceny, ale dále žijí," vysvětlil Jaroslav Svoboda ze sdružení Chráníme stromy.

     "Kromě těchto dvanácti fotografií mohou návštěvníci obdivovat na menších panelech i výstavu fotografií stromů pořízených dětmi z fotokroužků," dodala Olga Kudrnová. Právě děti ze základních škol Dubina, Svítkov a Bratranců Veverkových ukáží návštěvníkům svůj pohled na stromy skrze objektiv fotoaparátu.

    Na 6. června od 17:30 pak organizátoři připravili slavnostní zasazení stromu v parku Československých legií, kde také proběhne ocenění dětí za vytvořené fotografie. "Na tento strom přispěli občané Pardubic a jsme moc rádi, že se nám po dohodě s městskou částí podařilo najít pro něj místo právě v tomto parku," pozvala na doprovodnou akci Olga Kudrnová ze sdružení Chráníme stromy.