Reportáž ČT informuje zkresleně a nepravdivě

25.02.2014 09:37

     Česká televize v Událostech 24. 2. 2014 zkresleně a nepravdivě informovala o Tyršových sadech.

     V reportáži zaznělo, že "ochránci přírody dál blokují rekonstrukci Tyršových sadů". Ochránci přírody opravu parku neblokují. Ta měla začít v září 2013, ovšem výběrové řízení se protáhlo a ÚOHS nakonec výsledek řízení zrušil. Pokud antimonopolní úřad své rozhodnutí potvrdí, znamená to, že výběrové řízení bylo špatně připravené.

     V dubnu 2012 se občanská sdružení odvolala proti rozhodnutí magistrátu o povolení ke kácení v Tyršových sadech. Krajský úřad v srpnu 2012 povolení zrušil. Město ani po 1,5 roce nezískalo nové povolení a na jeho žádost je řízení přerušené. Podle radnice ovšem může oprava parku proběhnout i bez dalšího kácení.

     Projekt, který počítal s vykácením poloviny stromů v Tyršových sadech, byl od začátku špatně připravený. Rozsáhlé kácení nebylo možné odůvodnit v souladu se zákonem o ochraně přírody. Znalecký posudek pak dal odborné veřejnosti za pravdu i v tom, že lokalita není vhodná pro výsadbu vzrostlých stromů, s čímž projekt počítal. Proto bylo nezbytné projekt upravit.

     V reportáži zaznělo, že "projekt končí po 12 letech fiaskem". Město přitom prohlašuje, že se projektu nevzdává, a v případě neúspěšného odvolání k ÚOHS chce vypsat nové výběrové řízení. Projekt byl vypracován před 5 lety (nikoli před 12) - mimochodem za toto výběrové řízení město dostalo od antimonopolního úřadu pokutu.

     Rekonstrukci dalších dvou parků - Na Špici a Vinice (plovárna) - nic nebrání. Neměli jsme natolik zásadní připomínky, aby se tím revitalizace těchto území zdržela. K rekonstrukci parku Vinice - stará vojenská plovárna jsme se vyjádřili kladně, například zde.

     Reportáž ČT tedy informuje o dění kolem pardubických parků silně zkresleně.


Pro srovnání reportáž Českého rozhlasu