Dokument antimonopolního úřadu ukazuje, kdo a co blokuje opravu Tyršových sadů

07.04.2014 18:00

     V minulém týdnu bylo zveřejněno rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně soutěže na dodavatele opravy Tyršových sadů. A je to rozhodnutí, které pravděpodobně definitivně vzalo šanci na to, že by se park opravil v tomto dotačním období podle stávajícího projektu za evropské peníze.

     Předseda úřadu totiž vrací věc k novému projednání první instanci a to může znamenat další týdny nebo měsíce čekání na nový verdikt. A město už nemá tolik času, protože o proplacení 99 % dotací musí příjemci požádat do konce roku.

     Zveřejněné rozhodnutí právnímu laikovi mnoho neřekne, ale jednu věc z něj vyčíst lze. Důvodem vlekoucího se sporu je to, že se právníci nejsou schopni shodnout na správném výkladu tzv. kvalifikačních podmínek pro účast v soutěži o dodavatele stavby. Město určité věty v zadání interpretuje nějak a stěžovatel (nejspíše neúspěšný uchazeč o stavbu) si je vyložil jinak. Úřad dal nejprve za pravdu stěžovateli, ale předseda úřadu jako odvolací orgán si není jistý, který z obou výkladů je správný a požaduje lepší zdůvodnění eventuálně znalecký posudek na to, jak vlastně ony podmínky chápat. A tak se bude právnicky bádat dál.

     Opravdu skvělý výsledek mnohaleté přípravy projektu, se kterým, podle slov vedení radnice, stojí a padají evropské dotace pro Pardubice. Zadání soutěže na stomiliónovou zakázku je napsáno tak, že mu jednoznačně nerozumí ani specialisté na antimonopolním úřadu. A to si přitom radnice na projekt Tyršových sadů objednala za 140 tisíc Kč specializované právní služby, které právě takovým problémům měly zabránit.

     Vážení radní! Nadešel čas říci veřejnosti pravdu. Nejsou to ti Vámi neustále omílaní zlí ekologičtí aktivisté, kteří teď blokují opravu Tyršových sadů. Je to neschopnost Vaše (nebo možná někoho, kdo byl Vámi pověřen?) formulovat zadání veřejné soutěže tak, aby bylo jednoznačné a nenapadnutelné.  Až zase půjdou novináři do Tyršových sadů natáčet a fotografovat léta rozbité lavičky a rozbahněné cesty, tak jim to nezapomeňte zdůraznit. A nevymlouvejte se přitom na liknavost antimonopolního úřadu nebo nějaká tajná spiknutí. O tom, že mohou být problémy s výkladem zadání soutěže, jste věděli již před rokem na základě dotazů a námitek uchazečů.

     Nejen občanská sdružení, ale všichni obyvatelé Pardubic už dva roky mohou jenom přihlížet tomu, jak nejste schopni ani zahájit stavbu, kterou jste si přes všechna varování o její problematičnosti a nákladnosti prosadili. Ano, teď už opravdu zcela reálně hrozí ztráta dotace a je nutno trvat na tom, že se musí objektivně prošetřit, kdo je opravdovým viníkem tohoto fiaska a kdo nese odpovědnost za to, že se park stále neopravuje a město přijde o slíbené peníze.

     Vyzýváme pardubické politiky, aby už konečně zastavili tuto nekonečnou a trapnou frašku, která stojí jen další zbytečné peníze a je příčinou toho, že jedno z nejkrásnějších míst v Pardubicích nadále chátrá a pustne.

     Vyzýváme pana náměstka Brendla, aby konečně vyvodil osobní odpovědnost. Řízením obnovy parku musí být nyní pověřen někdo, kdo nechápe Tyršovy sady jako svoje osobní bojiště k prosazení jediného možného názoru a kdo bude schopen v nejbližších letech rekonstrukci parku kvalitně naplánovat a také dotáhnout do konce. K tomu je ale především třeba vybrat takové řešení, jehož smyslem bude šetrná a citlivá obnova celého prostoru a nikoli snaha postavit si v něm za evropské dotace svůj osobní pomník.

     o. s. Chráníme stromy

     o. s. Zelená pro Pardubicko


Rozhodnutí předsedy ÚOHS:

https://www.uohs.cz/cs/verejne-zakazky/sbirky-rozhodnuti/detail-11338.html