K otevření Tyršových sadů

22.10.2015 16:30

Ukončení projektu tzv. Revitalizace Tyršových sadů znamená pro spolek Chráníme stromy i uzavření případu, který v nás před čtyřmi lety probudil potřebu aktivně se zapojit do věcí veřejných v našem městě a posílil náš zájem o ochranu životního prostředí.


Hlavním naším cílem bylo zabránit zbytečnému kácení. Máme radost, že v parku díky nám zůstalo oproti původnímu plánu zhruba 130 vzrostlých stromů a navíc několik krásných keřových skupin, původně také odsouzených k zániku. Park by nyní, bez této námi ubráněné zeleně, vypadal úplně jinak.

 

Po celou dobu přípravy projektu jsme kritizovali ty prvky rekonstrukce, které jsme považovali za zbytečné, drahé a nevhodné do tohoto prostoru - především mohutnou betonovou promenádu a nové rozlehlé schodiště u kostela. Zvláště pro tyto prvky jsme projekt označili za příklad neúčelného plýtvání veřejnými prostředky a nesprávného nakládání s evropskými dotacemi. Náš názor na tyto věci se ani nyní nezměnil.


Na rozdíl od mnoha jiných občanů - i politiků Pardubic, kteří k celému případu po několik let mlčeli, nebo mu jen pasivně přihlíželi, necítíme ale nyní potřebu výsledek rekonstrukce jakkoli dále komentovat, nebo k našim dřívějším vyjádřením něco dodávat.

 

Přáli bychom si, aby park přes všechny dřívější spory kvalitně sloužil lidem a aby se v něm také dobře dařilo stromům, keřům a všemu živému.

   

členové spolků 

Chráníme stromy a Zelená pro Pardubicko