Město dotačnímu úřadu sděluje: V rámci projektu se nekácí

29.06.2013 17:00

     Podle projektu "Revitalizace Tyršových sadů" mělo být původně vykáceno 415 stromů a 7000 m2 keřů, tedy asi polovina stromů a skoro všechny keře v parku. Po úpravě projektu koncem roku 2012 je celková bilance následující: V rámci "revitalizace" má být skáceno 270 stromů, 170 skupin keřů a solitérních keřů a 15 živých plotů. Vysazeno má být vysazeno 172 stromů, keře žádné.

     Město v žádosti o dotaci prohlašuje, že kácení dřevin není součástí projektu.

     Vysvětluje to tím, že nemá povolení ke kácení a proto byla "projektová dokumentace upravena tak, aby projekt mohl být realizován i bez odstranění dřevin." Když se ale podíváme do zákresu dřevin ke kácení, zjistíme, že některé stromy i skupiny keřů stojí na místě plánovaných cest apod. Město žádá o povolení ke kácení 96 stromů, z nichž některé jsou podle znaleckého posudku zdravé a perspektivní. Kácení musí proběhnout od podzimu do jara, tedy v době, kdy má být projekt realizován.

     Při "pěstebním zásahu" loni na jaře bylo skáceno 170 stromů a 2000 m2 keřů, přesně podle projektové dokumentace. O tomto kácení město dotačnímu úřadu sděluje: "Před samotnou realizací proběhlo jako samostatná akce odstranění podlimitních dřevin, které není součástí tohoto předkládaného projektu."

    Shrnuto: Stromy a keře, které nepotřebovaly povolení, byly skácené "před realizací", a ty, které povolení vyžadují, se z projektu "vyjmuly", protože ještě není vydané povolení. Regionální rada ohodnotila šetrný přístup k zeleni dvěma body.

    Krajský úřad zrušil povolení ke kácení již loni v srpnu, město s přípravou nového povolení nespěchá.

 

Je uvedena nejhorší vitalita ze všech ukazatelů vitality (fyziologická - prosychání, fyziologická - větvení, biomechanická) na stupnici od nejlepší (0) do nejhorší (4).