Kolik stromů a kde se má kácet a vysazovat

23.10.2011 14:31

Pojmenování částí

Nejednotnost v místním pojmenování přináší nedorozumění a různé údaje o počtu stromů i keřů.

Podle stránek magistrátu je území kolem hradeb rozdělené na dvě části:

  • Podzámecký park a
  • Podzámecký biotop (včetně ulice Pod Zámkem)

 

Na mapce jsou tyto dvě oblasti vyznačené modře a zeleně:

https://tyrsovysady.pardubice.eu/tyrsovy-sady-dnes/poster1.pdf

Někdy se ovšem jako Podzámecký park chápe celá tato oblast (modře + zeleně) a tak je to uvedeno i v názvu projektu: „Revitalizace Tyršových sadů – Podzámeckého parku.“ Proto když projektant píše o počtu stromů a keřů, týká se to celého území kolem hradeb.

My se zajímáme především o Tyršovy sady, jak je zpravidla chápe veřejnost, tedy o modře vyznačenou oblast – říkejme jí stručně „Tyršáky“.

 

Počty stromů ke kácení

V celé oblasti kolem hradeb bylo inventarizováno 945 stromů. Z plánku lze odhadnout, že kolem ulice Pod Zámkem a v Podzámeckém biotopu roste okolo 200 stromů, tedy v „Tyršácích“ přibližně 750 stromů.

V celé oblasti má být pokáceno 223 stromů s obvodem kmene nad 80 cm a 192 stromů s menším obvodem, celkem 415 ks. Jak ukazuje mapka, kolem ulice Pod Zámkem se má pokácet jen asi desítka stromů a na Sukově třídě 14. To znamená, že v „Tyršácích“ má být pokáceno asi 390 stromů z přibližného počtu 750, tedy zhruba polovina.

https://tyrsovysady.pardubice.eu/jak-budou-vypadat/kaceni-drevin/kaceni.pdf

 

Kolik stromů bude vysazeno

V celé oblasti kolem hradeb má být vysázeno 197 stromů, z toho v „Tyršácích“ 160, zbývající pak kolem ulice Pod Zámkem. Další stromy mají být vysázeny na Sukově třídě. Nábřeží Chrudimky nebude v této etapě realizováno.

https://tyrsovysady.pardubice.eu/jak-budou-vypadat/poster5.pdf

 

Keře

Spodní obrázek na téže stránce ukazuje počet a umístění keřů po revitalizaci. Vidíme, že v „Tyršácích“ bude keřů minimum – naprostá většina je plánována do území Podzámeckého biotopu.