Lavičky k odpočinku, nebo na okrasu?

05.03.2013 18:10

Dole odkaz na petici za pohodlnější lavičky v Tyršových sadech

    Většina z nás asi lavičku zná jako běžný prvek sloužící k odpočinku, místu pro četbu, pro zamilované dvojice a další možnosti využití, mezi které bohužel patří i občasný vandalismus a destrukce laviček.

    I proto se ptám v nadpisu k čemu má lavička sloužit. Projekt revitalizace Tyršových sadů má pravděpodobně lavičku jako okrasu a architektonický unikátní prvek. Nejprve zde zmíním text, který lze nalézt na stránkách města Pardubice.

    Náměstek primátorky František Brendl k tomu uvedl: V Tyršových sadech mají být lavičky, které budou odpovídat cennosti tohoto prostoru a jeho poloze v centru města, které by mělo být jeho výkladní skříní. Materiály pak jsou zvoleny tak, aby jejich provedení ocenily i příští generace Pardubáků.

    Přesto však mám pocit, že lavička by měla odpovídat hlavně svému účelu. Cena jedné lavičky pro projekt Tyršových sadů je stanovena vybranou firmou na 57.350,- Kč bez DPH! Celkem tedy budou v parku lavičky za 3,2 miliónu korun, opět bez DPH…

    Jde o lavici z tropického dřeva, nerezové oceli a délka lavice je 4 metry. Připomíná mi to podélné lavice na učebnách a posluchárnách, ve starších vozech metra a v čekárnách u lékaře z doby nedávno minulé. Toť jedna věc.

    Druhou jest tropické dřevo. Cennost prostoru a poloze ve městě nabádá tvůrce projektu pro použití naprosto nestandardního materiálu, který rozhodně není typický pro Pardubice a ani jejich okolí. Ano, můžeme namítnout, že pro Pardubice není typický žádný strom, jelikož ve znaku mají koně a jsou známy i medovým perníkem. Vzhledem k tomu, že z obou zmíněných se lavička dělá těžko, rozhodl se projektant ukázat cennost tropickým dřevem a netradičním rozměrem.

    Ihned mne také napadá, jak často bude obecní policie v nových sadech lavičky hlídat, aby nedoznaly újmy a nemusely se každé pololetí opravovat a kupovat nové.

    Projekt revitalizace sadů je pro nás všechny důležitý. Pominu-li fakt, že město dlouhodobě nereaguje na námitky a připomínky od občanských sdružení, která navrhla projekt s cenou výrazně menší, kde se právě šetřilo na lavičkách, betonové promenádě i opravě schodů, tak nemohu pominout fakt, že já osobně rád na lavičce sedím s pár blízkými lidmi a ne s osazenstvem minibusu.

    Lavička pro mne znamená malý kousek soukromí v parku, kam se chodí lidé bavit, kam chodí sportovat a odpočívat. Kam chodí rodiny s dětmi. Tudíž se opravdu netěším, až přijdu po opravených schodech za skoro sedm milionů korun, na betonovou promenádu velikosti fotbalového hřiště a tam se posadím ke skupině sedící jako na zastávce autobusu. Až poté si uvědomím, že to je lavička, na kterou si přišli lidé odpočinout, ale rozhodně nepočítali s tím, že za cenu tropického dřeva a designového prvku se musí dělit o svůj malý vesmír relaxace s pěti nebo šesti dalšími.

    Ať už je možné do projektu zasahovat nebo ne, rozhodl jsem se vytvořit petici za normální lavičky v Tyršových sadech. Za lavičky, které budou sdílet v soukromí všichni, co mají rádi společnost v parku, ale přeci jen tam chtějí najít kousek pro sebe. Petici naleznete zde.

    PS: Internetová petice je komplikovanou věcí, která v digitální podobě bez potřebných ověření podpisů nemá valný význam. Avšak všichni, co se pod ni podepíšeme, dáme aspoň městu Pardubice najevo, že máme právo spolurozhodovat o tom, jak má vypadat místo, kde se chceme scházet při hře, relaxaci i sportu. Podpořte ji tedy prosím, ať v květnu mohu zastupitelstvu předložit tu spoustu občanů, kteří se rozhodli vzít do vlastních rukou pohodlí svých pozadí.

Michal Kern