Město by mělo využít šanci koupit spalovnu

22.03.2013 15:41

otázky: Zdeněk Seiner, redaktor Práva

odpovídá: Jan Linhart, předseda o. s. Zelená pro Pardubicko

 

  • Rakouská společnost AVE CZ tajně jednala s vedením Pardubického kraje o prodeji spalovny toxického odpadu v Rybitví.

 

Věděli jsme, že proběhla schůzka na nejvyšší úrovni, ale nevěděli jsme, co bylo předmětem jednání. Naše sdružení, a pokud je nám známo i celá ekologická veřejnost, dlouhodobě považuje odkup pozemků včetně torza spalovny za správné a konečné řešení.

 

  • Kraj prý ale spalovnu koupit od AVE odmítl. Jak to hodnotíte?

 

Myslím si, že nejlepším kupcem by byla společnost Vodovody a kanalizace Pardubice, která má pozemky a čističku hned vedle a mohla by je i smysluplně využít. Iniciátorem tohoto odkupu by mělo být město Pardubice, které je ve VaK hlavním akcionářem. Představitelé města musí při řešení tohoto problému vystupovat mnohem aktivněji. Měli by využít i toho, že firma AVE CZ likviduje městský komunální odpad a má z toho jistě nemalý profit.

 

  • AVE CZ chce ale údajně osm miliónů korun. To není maličkost.

 

Myslím si, že i požadovaná cena je vzhledem k předchozí investici firmy AVE CZ do tohoto areálu rozumná a mohla by být dobrým základem pro další vyjednávání. Firma AVE CZ konečně přichází s rozumným návrhem řešení, které v konečném důsledku znamená odstoupení od projektu výstavby spalovny nebezpečného odpadu na návětrné straně našeho města. Navíc to této společnosti umožní zachovat si svoji tvář a s městem Pardubice může dál spolupracovat nejen na likvidaci odpadu.

 

  • Město Pardubice tvrdí, že nebylo AVE CZ osloveno a o koupi spalovny neuvažuje.

 

Vyzývám představitele města, aby uchopili za pačesy tuto historickou příležitost, a zbavili tak obyvatele města a okolí dlouhodobého strašáku, že v blízkosti jejich domovů bude postavena spalovna, která svým provozem může ohrozit jejich zdraví.

 

Právo, 20. března 2013

 

Firma znovu žádá o povolení pro spalovnu

(říjen 2012)