Na Sukově třídě padly k zemi i zdravé javory

24.02.2015 22:00

Kvůli budoucí aleji platanů

MF DNES, 24. 2. 2015


   O víkendu zmizely ze Sukovy třídy nemocné javory, které ohrožovaly chodce i řidiče na rušné ulici. Spolu s nimi  ale dřevorubci pokáceli čtyři zdravé stromy, které zde město vysázelo teprve před několika lety.

   Podle zastupitele za první městský obvod Filipa Sedláka měla mít radnice minimálně na dva z nich povolení ke kácení, což neměla.

   "O povolení se žádalo v roce 2012, od té doby však další dva stromy na Sukově třídě dosáhly velikosti, na kterou je třeba povolení, aby se mohly skácet," uvedl Sedlák.

   Dodal, že on sám provedl přímo  na místě měření stromů ještě před pokácením a dva měly ve výšce 130 cm obvod kmene přes 80 cm, což z nich dělá takzvané nadlimitní stromy.

   "Když jsem obvolával úředníky, zatímco ony čtyři stromy ještě stály, tak mi bylo řečeno, že už je pozdě. Dřevorubce jsem třikrát varoval, že jednají v rozporu se zákonem. Nic nepomohlo," dodal.

   Podle tajemnice prvního obvodu Gabriely Křížkové však šlo o stromy podlimitní a povolení radnice nepotřebovala. "Také jsme si je proměřili", uvedla.

   Dodala, že ze Sukovy třídy musely zmizet i zdravé stromy, protože se počítá s vysázením nové aleje, která by měla být jednotného osazení platany. Po stromech už však zmizely i pařezy, a tak se lze těžko dopátrat, jak velké stromy šly k zemi, byť Sedlák uvedl, že má vše zdokumentované a natočené.

   Miroslav Seiner ze sdružení Chráníme stromy říká, že pokud skutečně zmizely mladé a zdravé stromy, tak je to špatně. "Stromy mají svou hodnotu a mohly dál růst. Tady je ve hře i ekonomické hledisko. Někdo ty stromy za tisíce nakoupil, zaléval, a teď se vykácejí."

   Podle něj by se mělo nyní prověřit, zdali radnice prvního obvodu skutečně neporušila zákon. "Město nemá žádný důvod obcházet zákony," dodal Seiner.

   Martin Ťopek


Komentář autora článku (MF DNES)

   Každý strom jednou padne a nedělá přitom nic jiného, než že uvolňuje místo jinému. A jak vidno, někdy to musí udělat i strom mladý, před pár lety vysazený, aby vyhověl záměru architekta osázet Sukovu třídu jednotně jiným druhem dřevin, třeba platany.

   Je však nepříjemné, když se ukáže, že se kácení mladých stromů schovalo za neprůstřelný argument odstranění dřevin, které už dosloužily. Ještě do konce minulého týdne jsme byli ujišťování o tom, že k zemi jdou jen staré a nemocné stromy.

   Vážně to nešlo jinak? Třeba si obstarat povolení pro kácení všech stromů a oznámit lidem, že v zájmu hezké ulice zmizí i čtyři zdravé javory.

   Martin Ťopek