Případ suchých borovic v parku s občanským odporem proti kácení v Tyršových sadech nijak nesouvisí

23.05.2015 14:30

Reakce pardubických spolků na informace v tisku

     V minulých dnech proběhla tiskem zpráva o několika stromech v podzámeckém parku, které - podle vyjádření jednoho z obyvatel domů v Labské ulici - odmítla radnice skácet navzdory jejich špatnému zdravotnímu stavu. V té souvislosti měla údajně pardubická radnice stěžovateli tvrdit, že "potřebné rozhodnutí nemohlo být vydáno, protože záměr kácení dožilých stromů byl na základě námitek ekologických sdružení zastaven."

     O tomto případu jsme se nyní dozvěděli z médií a občana, který si na situaci stěžuje, neznáme. Nicméně nechce se nám příliš věřit, že by si úředníci radnice dovolili v případě těchto stromů vymlouvat se na boj ekologických iniciativ proti betonovému šílenství, které se právě nyní v Tyršových sadech odehrává. 

     Tyto stromy, o které se jedná a které opravdu jsou nyní suché, radnice nikdy kácet nechtěla, protože je projektant v roce 2012 označil za zdravé a vitální. Pokud majitel domu opravdu dříve upozorňoval na jejich špatný zdravotní stav, měli úředníci nejen právo, ale dokonce povinnost nechat stav stromů odborně posoudit a podle toho rozhodnout. 

     Vzhledem k tomu, že jsme se dozvěděli, že stromy byly možná někým úmyslně poškozeny, nemáme v úmyslu se do sporu o jejich osud nechat zatahovat.

     spolky Chráníme stromy a Zelená pro Pardubicko