Projekt Přednádraží by měl doznat velkých změn

02.05.2013 15:33

    Město chce upravit projekt Multimodální uzel veřejné dopravy, známý pod názvem Přednádraží.

    Jednou ze změn je zrušení plánované silnice za autobusovým nádražím a lihovarem. Další významnou změnou je obousměrný provoz vozidel MHD před budovou vlakového nádraží. Cestující by se tak vyhnuli přecházení frekventované ulice Palackého. Změnu vítá i Dopravní podnik.

    Nové řešení by mělo být daleko šetrnější k zeleni a umožnilo by zachovat stávající stromy.

    Podle náměstka Koláčka si prostor před nádražím zaslouží, "aby byl vyřešen kvalitně, a ne horkou jehlou". Pokud změnu schválí zastupitelé, město požádá švýcarskou stranu o posunutí termínu pro vyčerpání dotací.

    V roce 2011 vznikla petice s požadavkem představení alternativních návrhů a řádného projedání. Propojovací komunikace za lihovarem by zhoršila životní prostředí v okolí. Obyvatelé sídliště Závodu míru by přišli o rozsáhlou zelenou plochu, silnice měla vést blízko mateřské školy. Odborná studie prokázala, že propojovací silnice není potřeba, křižovatky v daném území mají dostatečnou kapacitu.

   Podle náměstka primátorky by nové řešení mělo být i levnější. Původní rozpočet 135 milionů ze září 2011 se totiž vyšplhal na 211 milionů.