Tisková zpráva o. s. Chráníme stromy

18.06.2013 15:15

Občanské sdružení Chráníme stromy zaslalo v pondělí 17. 6. 2013 zastupitelům města otevřený dopis s některými fakty o aktuálním stavu projektu Revitalizace Tyršových sadů.

„Po celou dobu, co se o tento projekt zajímáme, informovali jsme vždy členy zastupitelstva o všech faktech, která jsme považovali za důležitá a činíme tak i tentokrát,“ uvedl za výbor občanského sdružení Miroslav Seiner a dodal: „Nejsme si vůbec jisti, zda některé znepokojivé informace zastupitelé vědí, například to, že náklady na provoz parku po jeho revitalizaci se mají vyšplhat na neuvěřitelných 8 miliónů Kč ročně, což je osminásobek současných nákladů, a mnohem více, než kolik bylo až dosud veřejnosti předkládáno. Zajímá nás, zda se s takovou částkou v budoucích rozpočtech města vůbec počítá.“

Dopis zastupitelům obsahuje ale i další otázky a kupodivu žádná z nich se tentokrát netýká ekologie a kácení stromů. „Zjistili jsme již dříve, že problém stromů v parku většinu zastupitelů příliš nezajímá, ale před fakty, která jim nyní předkládáme, nemohou jednoduše zavřít oči, protože se jich na to voliči mohou v budoucnu ptát. Budou zastupitelé například schopni vysvětlit občanům, proč po nákladné „revitalizaci“ se na většině laviček nemohou při sezení opřít? Velká část laviček v parku totiž nebude mít podle poslední verze projektu opěradla a nevíme o tom, že by tento „detail“ někdo zastupitelům (natož pak veřejnosti) sdělil,“ uvedl Seiner.

Na přípravě informací pro zastupitele se podílelo také občanské sdružení Zelená pro Pardubicko, jehož předseda Ing. Linhart říká: „Informujeme zastupitele také o tom, že stavební povolení na projekt vyprší v srpnu a přitom město chce stavbu zahájit až nejdříve v září. Není nám proto jasné, jak chce radnice tento problém řešit, a doufáme, že zastupitelé to budou chtít od radních vysvětlit. Když jsme totiž upozornili stavební úřad na rozpor mezi stavebním povolením a novou podobou projektu, město stáhlo svoji žádost o prodloužení stavebního povolení.“

Dopis obsahuje celkem šest různých upozornění a otázek a současně i odkazy na oficiální dokumenty s příslušnými fakty. Jde mimo uvedené věci ještě o problém probíhajícího správního řízení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, výhrady dotačního orgánu k odhadované ceně projektu a opakovaně odložený termín předkládání nabídek v soutěži na dodavatele stavby.

„Náš dopis zastupitelům nic nevnucuje a neobsahuje ani žádné naše subjektivní názory – předkládá jen holá fakta a otázky. Pokud už si zastupitelé města odhlasovali tento, podle nás nesmyslně nákladný projekt, nechceme, aby se jednou vymlouvali na to, že neměli dostatečné informace, a to například v případě, že by nastaly problémy s proplacením dotace. Protože každý ze zastupitelů je svým dílem odpovědný za výsledek tohoto projektu a také za to, jak se zde zachází s veřejnými prostředky – ať již s těmi z evropských dotací nebo s těmi z rozpočtu města,“ doplňuje Seiner.

Dopis zastupitelům

Otevřený dopis magistrátu a zastupitelům

Minulé prohlášení (únor)

Prohlášení o. s. Chráníme stromy