Ty stromy tam už dávno neměly být

06.05.2012 17:23

Spletl se pan Brendl, když několikrát uvedl, že se v březnu vykácelo 197 stromů a keřů, ačkoli jich bylo přes 300? Nebo systematicky uvádí nižší počty kácených stromů?

 

Česká televize 25. 1. 2011

Kvůli obnově parku může padnout až 200 stromů

Pardubická radnice tvrdí, že všech 200 stromů se kácet nebude.

Já předpokládám, že se nebudou kácet stromy, které jsou zdravé a ničemu nepřekážejí, tvrdí jeden z pardubických radních František Brendl.

 

Sedmička 28. 2. 2011

Tyršáky na rozcestí

Podle občanů se má kácet 400 stromů. Podle projektanta (Tomáš Jiránek) jsou to lži, kácet se bude zhruba 200 stromů, nic dalšího. František Brendl má stejné informace: Vím o seznamu 204 stromů.

 

Český rozhlas 28. 3. 2012

Pořad "Ve středu týdne" 

  • To se blížíme k tomu číslu 400, které odpůrci kácení stále omílali dokola. Polovinu z nich tvořily podlimitní stromy, já si dovolím tvrdit náletové, a stromy, které kdyby se tam prováděla pravidelná údržba, tam dávno neměly být. (F. Brendl)

Téměř všechny "podlimitní" stromy byly vysazené, zdravé a provozně bezpečné, některé až 14 m vysoké. Náletové stromy nejsou v uvedených číslech vůbec zahrnuté, patří mezi "porosty náletů".

  • Samozřejmě, že mezi podlimitními stromy byly i nějaké zdravé stromy, neboť postupuje se dle nějakého projektu, který počítá s nějakou vizí nebo myšlenkou. (F. Brendl)

Aha, tady je pravý důvod jejich kácení.

  • My jsme pěstebními zásahy začali postupovat v souladu s projektem, který chceme teprve spustit. (F. Brendl)

Poněkud zvláštní postup...

  • Po lednovém zastupitelstvu muselo být všem jasné, že město bude postupovat dle projektu, který si schválilo a že veškeré kroky, které se budou provádět, budou podle toho projektu. (F. Brendl)

Zastupitelé dali pověření k přípravě, nikoli k realizaci projektu, která de facto začala dřív, než město vůbec požádalo o dotaci.

  • Pakliže projekt bude přepracován, jako že bude, tak bychom měli vykácet pouze stromy z pěstebních důvodů a provozně nebezpečné stromy.  … budou to desítky, blížící se ke stovce.

Město nadále žádá o povolení ke kácení dalších 210 stromů, 147 z nich povolení dostalo.

  • Od spousty stromů město samo ustoupilo. (F. Brendl)

Město stáhlo žádost u tří stromů. Ukázalo se, že jeden je skácený a dva povolení nepotřebují.

  • Město se snaží, snažilo se a bude se snažit, aby počet stromů, které budou muset být odstraněny, byl co nejmenší. (F. Brendl)

 

(komentář vlastní)

 

A nakonec

Přečtěte si, jak pan Brendl informoval zastupitele o počtu stromů v parku Na Špici.