Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na opravu Tyršových sadů

10.12.2013 19:00

     Před dvěma týdny město vybralo firmu na realizaci projektu Tyršových sadů. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní výběrové řízení zrušil, oprava parku tak nemůže začít. Město se chce proti rozhodnutí úřadu odvolat, v krajním případě se chce obrátit na správní soud.

     Důvodem rozhodnutí ÚOHS byly podle sdělení města přísně nastavené požadavky na technickou kvalifikaci uchazečů, což je v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Některé firmy v průběhu soutěže podávaly námitky či žádaly upřesnění kvalifikačních předpokladů. Je pravděpodobné, že stížnost k úřadu podala některá z firem.

     Jedná se o druhý postih ÚOHS za poslední měsíc. Nedávno město dostalo pokutu za výběrové řízení na studii a projekt Revitalizace Tyršových sadů, které proběhlo v roce 2009.

 

Tisková zpráva o. s. Chráníme stromy

     Občanské sdružení Chráníme stromy sleduje postup města při obnově parku již více jak dva roky.

     „Zprávu o zrušení soutěže na dodavatele přestavby Tyršových sadů je těžké podrobně komentovat jen na základě tiskové zprávy magistrátu a bez znalosti rozhodnutí antimonopolního úřadu,“ uvedl v první reakci za toto sdružení Miroslav Seiner a dodal: „I bez znalostí detailů lze ale říci, že naděje na obnovu parku z evropských peněz v tomto dotačním období zřejmě definitivně padla. Považujeme to za důsledek chybného rozhodnutí radnice v samém počátku. Kdyby město místo tvrdohlavé snahy o prosazení technicky komplikovaného a zbytečně drahého projektu naslouchalo opakovaným varováním občanských sdružení a jejich návrhům na úpravy projektu a přistoupilo na skromnější a méně nákladný koncept řešení, mohl být dnes park již opraven a sloužit občanům. Takto se jen zbytečně ztratilo několik let a vyhodilo plno peněz, které budou chybět jinde na potřebnější věci.“

     Ing. Jiří Svoboda, který byl u samých počátků sporů o charakter obnovy Tyršových sadů, k tomu dodává: „Na počátku jsme chtěli pouze zabránit nesmyslné likvidaci keřů, živých plotů a mnoha desítek zdravých stromů, později jsme ale zjistili, že problémy projektu jsou i jiné než ekologické. A po dvou letech se ukazuje, že jsme měli pravdu.“

     Občanská sdružení se nyní pokusí znovu přesvědčit radnici, aby neodkladně začala s přípravou nového projektu. Další postup sdružení upřesnil člen jeho výboru Jaroslav Svoboda takto: „Vůbec nechápeme vyjádření města, že se chce s antimonopolním úřadem soudit. Takové spory mohou trvat měsíce nebo léta a park bude zatím dále chátrat. Mnohem rychlejší cestu vidíme nyní v možnosti připravit skromnější a realističtější projekt, který bude směrován na to důležité, co park opravdu potřebuje.“

     „Z Tyršových sadů lze udělat příjemné místo k odpočinku i bez toho, aby se tam desítky miliónů utopily v betonu a zbytečných vodních dílech,“ uzavírají zástupci občanského sdružení.

 

Tisková zpráva města


"Když chcete, aby vám třeba někdo dal referenci na stavbu, tak na stavbu rybníka za 10 milionů nemůžete chtít, že musíte předložit, že jste stavěl přehradu za tři miliardy. To by bylo trochu v nepoměru."

Petr Rafaj, předseda ÚOHS pro ČRo 31. 1. 2014