Happening 13. 9.

14.09.2011 09:54

 

V úterý 13. září se v Tyršových sadech konal happening.
Nechyběli ani novináři, a tak si můžete přečíst a podívat se, co všechno se událo.
 
Reportáž ČT
Obyvatelé Pardubic odmítají kácení v Tyršových sadech
Pardubický deník
Lidé protestovali proti kácení stromů. Brendl dostal sekeru
idnes.cz
Nejsem řezník Tyršových sadů, řekl náměstek. Lžete, křičeli lidé
 
Na úvod zaznělo stanovisko pořadatelů:
„Vážení přátelé,
jsme rádi, že jste zde a zajímáte se o osud Tyršových sadů a města, v němž žijete. Prokazujete svým zájmem sobě a městu Pardubice čest. Svolali jsme tuto událost, tento happening, za účelem informovat veřejnost o našich zájmech a stanoviscích.
Za prvé: My jsme pro opravu parku. Od nás nikdo neřekne ani popel proti rekonstrukci laviček a cest, proti instalaci osvětlení, drenáží nebo proti výstavbě relaxačního parku. Kaváren je v centru dost, ale ani proti tomu neprotestujeme a nepíšeme petice.
Debata nás, „petičníků“, jak nás nazývají média, je pouze o současném návrhu kácení a výsadby dřevin. Je faktem, že 400 stromů má přijít vniveč. Při pomyšlení na takovou devastaci zeleně a života v ní je nám všem úzko. Těžko se nám pak mluví o jiných prvcích v návrhu, se kterými většinou souhlasíme a vítáme je. Za druhé: Jsme tedy proti kácení dřevin podle schválené koncepce. Zrealizování této koncepce chceme předejít.
A za třetí: Jsme ochotni a přejeme si spolupracovat na úpravě stávajícího návrhu kácení zeleně. Přejeme si takový návrh zeleně v parku, který je šetrný ke stávající přírodě a zohledňuje nároky na život ostatních živočišných i rostlinných druhů."