Před nádražím mají padnout všechny stromy

01.10.2012 15:15

    Podle projektu "Přednádraží" mají být vykácené všechny stromy před vlakovým nádražím, dále stromy v blízkosti pošty a celá lipová alej od nádraží ke křižovatce U Marka. Mnohé z nich by přitom mohly na místě zůstat i při realizaci projektu. Do řízení o povolení ke kácení se zapojila občanská sdružení Chráníme stromy a Zelená pro Pardubicko.

    Hlavním cílem projektu je přesunout autobusové nádraží před budovu vlakového nádraží (cca o 350 m). Součástí projektu je také nová silnice, která má vést od křižovatky U Marka, kolem autobusového nádraží, nedaleko mateřské a základní školy, a u skateparku se má napojit na ulici kpt. Bartoše. Má tedy vést v místě dnešní zelené plochy.

    Cena projektu je 211 milionů Kč, z toho dotace ze švýcarských fondů činí 90 milionů, evropská dotace na trolejbusové vedení 36 milionů a příspěvek Pardubického kraje 12 milionů.

    Ještě před rokem se uváděla celková cena za realizaci projektu 135 milionů Kč (viz tisková zpráva Projekt Přednádraží je zpracovaný a odevzdaný). Na zasedání zastupitelstva v září 2012 byla uvedena cena 211 milionů Kč, tedy o více než polovinu vyšší.

    Zastupitelé budou o realizaci projektu s oficiálním názvem "Multimodální uzel veřejné dopravy" rozhodovat v pátek 5. 10. od 14 hodin.

 

Odkazy:

Projekt Přednádraží  (stránky města)

Krátké zhodnocení projektu  (srpen 2012)

Projekt Přednádraží - rozhodne mimořádné zastupitelstvo  (deník, 20. 9. 2012)