Prohlášení k rozhodnutí zastupitelstva

29.06.2012 15:37
Prohlášení občanských sdružení Chráníme stromy a Zelená pro Pardubicko k rozhodnutí zastupitelstva o Tyršových sadech

 

    Stavební práce v Tyršových sadech začnou za několik dní. Zastupitelé doslova smetli při posledním svém zasedání naše návrhy na alespoň částečnou modifikaci projektu.  Rok a půl protestů veřejnosti, tři podepsané petice, negativní vyjádření několika renomovaných odborníků – nic z toho nepomohlo. I když o zásadních výhradách veřejnosti město od samého zahájení projektu vědělo, vítězila od počátku nad vším šance utratit v Tyršových sadech desítky miliónů z dotací Evropské unie. A možná i jiné motivy, ale o těch můžeme jen spekulovat. 

    Zastánci projektu společnosti New Visit na radnici i autoři návrhu pánové Jiránek, Lehmann, Koupal a další mohou slavit – za rok budeme mít Tyršovy sady a celé okolí zámku zcela jiné. Dominantní se stane nová široká betonová promenáda místo hlavní cesty a naopak zmizí další desítky vzrostlých stromů a keřů. Konečný výsledek bude moci každý občan posoudit sám.

    Přesto doufáme, že ty měsíce sporů měly smysl. Nikdo ze zastupitelů nemůže říci, že nevěděl, o čem hlasuje, že nevěděl o lavičkách za více jak šedesát tisíc, nebo to, že by šel park opravit o mnoho levněji. Tisíce obyvatel města se aktivně zajímaly o to, jak bude park vypadat a každý měl možnost se vyjádřit pro jeden či druhý názor. Podařilo se úřední cestou zamezit zbytečnému kácení několika desítek stromů, které jsou zdravé a krásné a mohou v parku zůstat ještě mnoho let. A pardubičtí politici možná pomalu začínají chápat, že v dalších podobných projektech budou muset lépe naslouchat názorům veřejnosti.

    Děkujeme touto cestou všem, kdo podpořili naši snahu o šetrnější a úspornější postup. Děkujeme těm několika málo zastupitelům, kteří hlasovali jinak než „betonová většina“.

    Pokud patříte k těm, kteří měli rádi romantiku a půvab těch starých Tyršových sadů, najděte si v následujících dnech chvilku a běžte se pod zámek projít. Bude to nejlepší rozloučení.

 

Za obě sdružení:

Miroslav Seiner, Jan Linhart, Jiřina Lojdová, Tomáš Kliegr, Lucia Kliegrová, Helena Svobodová, Jiří Svoboda, Petr Zlesák