Řízení o povolení ke kácení v Tyršových sadech skončilo

11.08.2014 08:51

Prohlášení občanského sdružení Chráníme stromy    

     Krajský úřad jako odvolací orgán definitivně uzavřel případ povolení kácení dřevin v Tyršových sadech. Téměř po čtyřech letech skončil tímto rozhodnutím boj o to, aby při rekonstrukci parku nebylo káceno více stromů, než je nezbytně nutné.

     I když se nám nepodařilo dosáhnout radikálnějšího snížení počtu kácených stromů pro udržení přírodního rázu parku, nejsme z celkového výsledku zklamáni a výsledek považujeme za úspěch našeho sdružení. Během tříletého sporu se nám podařilo přesvědčit úřady o tom, že původní koncept obnovy zeleně byl zbytečně unáhlený a necitlivý. O tom jasně svědčí čísla:

     Zatímco původně, v roce 2011, město a autor projektu požadovali vykácení 223 nadlimitních stromů, výsledný počet bude nyní jen 84 kácených stromů. Naše aktivity tedy v parku zachránily kolem 130 stromů. Kromě toho se podařilo zachovat také 720 m2 keřů.

    Hlavní úspěch našeho snažení ale spatřujeme v tom, že jsme dosáhli nepochybně viditelné změny v přístupu úřadů ve vztahu k povolování kácení stromů v Pardubicích. Po třech letech vidíme i výraznou změnu k lepšímu v tom, jak radnice komunikuje s veřejností při přípravě nových projektů. Doufáme, že tyto pozitivní dopady "boje o Tyršáky" se podaří zachovat i po podzimních komunálních volbách.


Blíže o stromech

     V rámci projektu Revitalizace Tyršových sadů mělo být vykáceno 415 stromů, z toho 223 nadlimitních (s obvodem kmene nad 80 cm) a 192 podlimitních. Podlimitní stromy v počtu 166 ks byly skácené při tzv. "pěstebním zásahu" v březnu 2012. Deset provozně nebezpečných stromů bylo v parku odstraněno letos na jaře, v listopadu bude skáceno ještě 59 velkých stromů.

     Kácení čeká také stromořadí na Sukově třídě, a to z důvodu bezpečnosti - zde je povolení vydané již dva roky.


Odkazy

Kácení v březnu 2012

Jak probíhalo povolení ke kácení