Radnice: V rámci projektu žádné stromy nekácíme

20.05.2012 10:43

    Občanská sdružení zaslala 11. 5. zastupitelům dopis, ve kterém upozorňují, že projekt zřejmě nesplňuje některá environmentální kritéria pro přidělení dotace. Město jako reakci předložilo zastupitelům tento text:

    "V rámci projektu žádné stromy nekácíme, jen vysazujeme. Veškeré odstranění dřevin je z dotačního projektu vyjmuto a bude realizováno možná až po projektu mimo dotační akci. Samozřejmě ale až v případě, že budou vydána všechna potřebná povolení. Občanská sdružení poukazují na rozsáhlá kácení, je ale třeba upozornit, že žádost (projekt) o dotaci neobsahuje žádné kácení. Naopak, v dotačním projektu jsou zahrnuty pouze dosadby v parku."

    Ovšem již v březnu bylo podle projektové dokumentace vykáceno 166 stromů a 2000 m2 keřů. Celkem má být odstraněno 330 až 400 stromů a 7440 m2 keřů. Řízení o povolení stále probíhá a město nadále žádá o skácení 220 stromů.

    Projekt nelze realizovat bez dalšího kácení. Stromy rostou například v místě plánované promenády nebo širokého schodiště z náměstí Republiky. Další stromy stojí v cestě nově plánovaným cestám, drenážnímu a závlahovému systému aj.

    Stejně tak není jasné, jak lze vysazovat stromy na místech, kde rostou ty, které je v plánu skácet.