Výzva občanům Pardubic – běžte se podívat do Tyršových sadů na stav po kácení

23.03.2012 18:45

Aniž by radnice dostala povolení ke kácení a mohla tak oficiálně začít s projektem tzv. revitalizace Tyršových sadů, rozhodla se přesto projekt  fakticky zahájit tím, že nechala vykácet podle původního záměru v parku vše, k čemu podle zákona nepotřebuje povolení. V parku tak bylo vykáceno odhadem téměř dvě stě tzv. podlimitních stromů a velké plochy keřů. Při této akci byly zřejmě pokáceny i některé dřeviny, u kterých bylo přitom povolení třeba, což budou prošetřovat příslušné orgány.

 

Prosíme všechny občany, kterým nejsou tyto věci lhostejné, najděte si chvíli a běžte se v těchto dnech  podívat, jak park vypadá po tomto zásahu, umožní Vám to udělat si představu, jaký bude jeho vzhled po likvidaci dalších zhruba  dvě stě tentokrát ale velkých stromů  a mnoha dalších keřových skupin, jak předpokládá projekt ing. Jiránka, ing. Koupala a dalších ze společnosti  New Visit. To, které stromy chce město společně s architektem  dále kácet, poznáte podle oranžových značek na stromech (ty se zelenými značkami a všechny „podlimitní“ keře již byly vykáceny). Keře ke kácení bohužel označeny nejsou.

 

Udělejte si na věc vlastní názor dříve, než bude úplně pozdě. Nedokázali jsme zabránit zahájení kácení a likvidaci řady krásných byť nevelkých stromů a keřů, pokusme se spolu alespoň zachránit některé další vzrostlé stromy a zabránit neúměrnému betonování v parku.  Proto Vás prosíme, pokud nesouhlasíte s tím, že se v Tyršových sadech takto postupuje, obracejte se sami za sebe na své zastupitele a politiky, především na hlavní aktéry tohoto příběhu – primátorku Fraňkovou a jejího náměstka Františka Brendla a sdělujte jim slušnou, ale jednoznačnou formou svůj názor.

 

Miroslav Seiner

Občanské sdružení Chráníme stromy