Zastupitelé schválili revitalizaci parku Na Špici

30.01.2012 17:32

    Zastupitelé na mimořádném zasedání schválili koncepci projektu revitalizace parku Na Špici. Projekt přitom dosud nebyl představen veřejnosti.

    V plánu je pokácet 217 stromů s obvodem kmene nad 80 cm. Celkem je v parku takových stromů 537, jde tedy o 40 %.

    Vedení města opět mlží o počtu kácených stromů, jak tomu bylo i v případě Tyršových sadů. Náměstek primátorky František Brendl na zastupitelstvu nejprve řekl, že kácet se budou pouze neperspektivní stromy a stromy v kritickém stavu a uvedl číslo 114.

    Při diskuzi jeden ze zastupitelů upřesnil, že jde o víc než 200 stromů a dotázal se, zda bude za pokácené stromy vysazena přiměřená náhrada. Na to pan Brendl odpověděl, že se budou kácet další stromy z pěstebních důvodů a 39 ks ze stavebních důvodů. Řekl, že počet kácených stromů nebude větší než 140 až 150 ks. O výsadbě nových stromů se nezmínil.

    Pan náměstek se dopustil ještě další dezinformace, když tvrdil, že 150 ks je vzhledem k 1000 ks inventarizovaných stromů zanedbatelný. Tato čísla nelze porovnávat, ani kdyby byla správná. Kácet se pochopitelně mají i stromy s obvodem menším než 80 cm a jejich počet zatím není znám. Mnoho takových stromů bylo pokáceno již minulý týden. Magistrát tuto akci prezentoval jako "údržbu zeleně".